[två år dåtid: den sista och avgörande delen om när mitt barndomshem förtvinades till kolnade ruiner.]


det är fredagen den 24 juli 2009. det här är historien om det värsta som hänt mig.

hon skriker inte. det är snarare ett gällt, panikartat kvädande och det mest skräckingivande ljud jag någonsin hört som väller från mammas strupe då hon snubblar uppför trappan till mitt rum 04.30.
[jag tänker på mormor. hur hennes veka hjärta slutligen svikit henne.]
[jag tänker på pappa. hur min älskade pappa slutat orka och sträckt sig efter flaskan och kört bilen i en bergsvägg och hur han höll sitt löfte till studenten men hur mina framtida barn aldrig kommer att lära känna den bästa morfar världen någonsin skulle skådat.]

- han är brännskadad, säger hon. johannes är brännskadad.

innan jag över huvud taget hinner reagera sitter jag i en kall opel med mammas naglar i mitt smalben. mina mellan oborstade kräkständer och hinner i kaoset se en ironi i att jag aldrig brukar bita på naglarna.
det dröjer tio minuter innan jag ens vågar fråga vad som hänt. [i mitt inre ser jag hur han krockat. kört för fort eller av vägen, att motorn fattat eld hur han drar ut erica och mitt naiva jag säger till mig själv att det nog inte är så farligt det är bara en arm eller ett ben han kan få en transplantation han är vid medvetande han blir utskriven om en vecka. det är inte så farligt det är ingen fara och hur fan kunde det vara han, han min bror den sista jag någonsin förväntat mig.]

> runt ett på natten kliver johannes upp för att gå på toaletten. innan han hinner fram till trappan på andra sidan övervåningen känner han doften av rök som sakta spridit sig uppför trappan. efter att ha väckt erika springer han ned till den rökfyllda nedanvåningen där köket står i brand. han väcker pappa som är utslagen av sömntabletterna och alla lyckas ta sig ut till gräsmattan utanför. elden är ännu inte livshotande aggresiv, och pappa springer in. han hämtar en skjorta, ett par byxor, sin mobiltelefon. han tar sig ut helskinnad igen. ingen lägger märke till molly.
antagligen under pappas vårslösa influens springer även johannes in, upp till hans rum för att hämta datorn. [vad ni än gör så fråga mig inte varför. om han hade vetat hur kontentan av denna handling skulle komma att visa sig, skulle han med största sannorlikhet aldrig ha kastat sig de femton trappsteg upp mot hans eventuella död.] när han funnit både hans och erikas dator trycker han dessa hårt mot bröstet, vänder sig mot vägen ut och möts av en svart vägg av rök. under bråkdelen av en sekund överväger han möjligheten att på något sätt ta sig ut från fönstret, men, efter att ha insett sannorlikheten med att överleva ett eventuellt tiometersfall, kliver han över tröskeln, in mot havet av eld.
utanför står erika och pappa som inte märkt att johannes återvänt in i huset. plötsligt exploderar elden i den västra delen av huset och sprider sig lavinartat. ett par sekunder senare beskådar de en flammande fackla rasa ut genom ytterdörren. den kastar ned mot gräsmattan, roterar och slickar sig längs med det daggvåta nattgräset medan de ihärdiga lågorna håller sig kvar och vägrar slockna. den reser sig, vandrar vidare mot polen som befinner sig nedan en försänkning i trädgården och dyker slocknar och det första johannes säger efter att ha släckt lågorna utefter hans klena kropp är "det här kommer väl inte synas?", medan han vidrör en hettande kind. <

mina kinder svider när jag meddelas att johannes skall föras med helikopter till linköpings brandskadeklinik så fort vädret tillåter. vi anländer till NÄLs gnisslande skjutdörrar. dovbelysta sjukhuskorridorer med röda droppliknande fläckar som följer ända till intensivvårdsavdelningens väntrum där vi möts av en sjuksköterska med slappt handtag.
- kritiskt måste vara beredd på svullnader tredje graden på över 50% av kroppen huvud armar rygg händer kommer behöva ligga nedsövd i två till tre månader.
foten innanför intensivvårdsavdelningens tröskel, doften av gammal hundtass, reflektioner i en spegel och ett lila ansikte.första gången jag ser mitt hus efter olyckan har det redan gått tolv timmar sedan elden tog fart. när bilen vänder om kröken ser jag bara skog där jag brukade se vår husfasad. yvonne har ropat efter molly sen hon kom, hon och pappa åker dit under flera dagar därefter men vår bordercollie dyker aldrig upp. brandmännen cirkulerar fortfarande kring de kolnade ruinerna och från det som tidigare brukade vara mitt hem stiger nu ett svart skelett och små strimmor av eld och rök. därefter dämpas mitt medvetande av ett ljud som stiger ur min strupe och dagen finns inte mer.

---

härefter följer veckor av sjukhusvistelser. veckor av att inte våga somna inför rädslan av att vakna men att slutligen se sig öppna rödsprängda ögon i en främmande säng på nittonde våningen i linköping. veckor av allvarliga läkarmöten, vaga läkarbesked och att vid kanten av branten bara önska att sin bror med 20% överlevnadschanser bara kan dö någon gång för att slippa se de falska förväntningarna stiga mot skyarna alltefter tidens gång, enbart för att därefter se dem hånle mig rätt i ansiktet, lägga en hand mot min ländrygg och mjukt stöta mig utför kanten.

det finns så mycket att berätta. så många ögonblick och perspektiv att bryta sönder och finfördela in i minsta detalj, men, här krävs ytterligare ett par år. det här som ni har här ovan är uppfarten. uppfarten till det värsta i mitt liv.

och, det enda jag kan säga är att jag inte ens nu, ett år och nio månader efter min brors uppvaknande, faktiskt kan förstå att han är vid liv. min enda, älskade, vackraste bror. min bästa bror som överlevt allt.Kommentarer
Postat av: M

de här var nog något av de hemskaste jag läst!

kram!

<3

2011-08-02 @ 03:30:26
URL: http://soulsong.blogg.se/
Postat av: Anonym

jag kan intet säga, så jag försöker inte.

men det kändes, om än aldrig så mycket som för dig.

2011-08-02 @ 04:01:08
URL: http://enmansteater.blogg.se/
Postat av: Emma

enmansteater satte ord på det perfekt. detta känns.

2011-08-02 @ 06:45:02
URL: http://myscenario.blogg.se/
Postat av: Rebecca

jag vet inte vad jag ska säga. du skriver otroligt vackert, tycker hemskt mycket om din blogg. bumbibjörnkram

2011-08-02 @ 10:00:12
URL: http://spaceherosuits.webblogg.se/
Postat av: carolina

hemskt. du är så jävla stark

2011-08-02 @ 12:03:32
URL: http://cfelicia.blogg.se/
Postat av: Lisa

<3 vad stark du är.

2011-08-02 @ 12:51:17
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: Candy

Så fint skrivet om en fruktansvärd upplevelse. Verkar som om du gått igenom väldigt mycket jobbigt. Kram på dig!

2011-08-02 @ 14:26:31
URL: http://www.eye-candy.se
Postat av: agnes

verkligen rörande att läsa men så himla fint och hemskt. Jag är så glad att din bror överlevde!

2011-08-02 @ 19:05:32
URL: http://agneswrotethis.devote.se
Postat av: Jasmin

du skriver vackert & jag vet inte om jag kan säga att jag lider med dig; men det gör jag, självfallet, frågan är bara om det hjälper. att ta sig igenom något sådant här är fantastiskt. att kunna ta andetag på rätt sätt efter något sådant här hemskt är beundrande. jag tror på dig, du är stark. riktigt stark.

2011-08-02 @ 21:59:39
URL: http://childhoodlight.blogspot.com
Postat av: Gabrielle

Jag förstår att det inte är någon tröst, att det nog alltid kommer göra ont och vara svårt att förstå. Men det är med tårar jag skriver det här, jag gläds över att din bror överlevde, förfaras över vad ni var tvungna att gå igenom och jag är så tagen av ditt mod att dela med dig av det här.Jättestor kram.

2011-08-04 @ 16:50:06
URL: http://gabrielledegerman.blogg.se/
Postat av: elin-alice

hemskaste händelsen men de här blogginläggen är så otroligt bra skrivna.

2011-08-08 @ 13:33:18
URL: http://medmiranda.blogg.se/
Postat av: sara

<3

2011-08-09 @ 11:51:16
URL: http://cleavage.blogg.se/
Postat av: Isabelle

åh herregud så hemskt. så förstörande, så nedbrytande, oj, aj, nej - så starkt! hur välskrivet som helst måste jag säga. men är det verkligen sant? åh, så hemskt. du är en fin syster.

2011-08-10 @ 12:30:27
URL: http://isobelskareng.blogg.se/
Postat av: Sandra

Ja men där är ju du också! himla fin blogg och så himla fint du skriver. trevligt att träffa dig på emmaboda också!

2011-08-10 @ 18:26:46
URL: http://mellankrigen.blogg.se/
Postat av: Melwa

Jag blev så himla rörd av detta. Tack för att du delade med dig av denna historia, den stärkte mig väldigt.

2011-08-10 @ 21:52:55
URL: http://melwabythegarden.blogg.se/
Postat av: Andréa

Jag har inga ord.

Det gläder mig att din bror överlevde.

Jag vet lite hur det känns när man tror att man ska förlora någon.Kram, fin blogg.

2011-08-11 @ 17:45:03
URL: http://livraddaren.blogspot.com/
Postat av: caroline

1. din blogg är så väldigt fin

2. även fast jag inte känner dig är jag glad att din bror klarade sig. ta hand om dig!

2011-08-15 @ 15:31:33
URL: http://summerfreckles.blogg.se/
Postat av: Josefine Harrius

Alltså du skriver ju finast i världen, och du är så stark, oerhört stark, din bror med. Det är så himla modigt att du delar med dig av en sådan personlig och gripande historia. kram.

2011-08-18 @ 21:21:15
URL: http://josefineharrius.blogg.se/
Postat av: Johanna Af Apel

Den här berättelsen gör ont överallt. Det är verkligheten i det, din förmåga att rita glasklara minnesbilder med orden, bilderna (både de faktiska och de i mitt huvud). Det borde inte behöva hända någon och jag önskar du slapp skräcken och traumat. Men åh, så fantastiskt att din bror tog sig igenom och att du har honom kvar. och TACK för att du delar med dig, fantastiska begåvade människa.

<3

2011-08-18 @ 22:24:42
URL: http://afapel.devote.se
Postat av: Made by Ina

En tår föll ner på min kind

Tack för pratstunden i torsdags, skönt att prata med någon som förstår känslan

Kram Marina

2011-09-03 @ 19:23:13
URL: http://www.lucats.se/pyssel
Postat av: lovisa

finns inte ord för hur sånt här känns. Det gör så ont att läsa men du skriver det fortfarande på ett så vackert sätt. Jag beklagar. kram

2011-09-27 @ 17:53:47
URL: http://youthforever.blogg.se/
Postat av: Jolene

Starkt. oerhört starkt.

2011-12-14 @ 14:24:23
URL: http://fridgepoetry.blogg.se/
Postat av: malin

folk som inte själva varit med om dessa saker kan omöjligt säga att dom vet hur det känns. men jag kan. eftersom jag själv varit med om samma sak.6 år sen. känns som igår. & minnena försvinner ALDRIG.

2011-12-14 @ 21:09:49
URL: http://recoveryy.blogg.se/
Postat av: Nina

Jag brukar inte gråta av att läsa. Jag brukar inte heller glömma var jag är.

Jag vet att du skrev det för längesedan men jag hittade det nu och vill bara säga att det är något av det mest rörande, skakande, jag har läst. Någonsin.

Tack.

2011-12-15 @ 00:05:06
URL: http://hjalles.blogg.se/
Postat av: sandra

usch, jag vet hur det känns. jag har varit med om samma sak, inte alls så illa som dig.

men känslan och paniken man får när man ser den svarta tjocka röken och lågorna är obeskrivlig....

NU till något helt annat...: din blogg är galet fin och du skriver så fint.

lång kommentar det blev nu.. haha! sorry.

2011-12-15 @ 17:38:38
URL: http://sandramadestam.blogg.se/
Postat av: pubes

men gud va fint skrivet om något så hemskt! sitter fasen och bölar! fortsätt med skrivandet, du är helt fantastisk!

2011-12-15 @ 18:34:33
URL: http://pubes.blogg.se/
Postat av: maria, härnösand

Sitter och gråter. Vackert och starkt skrivet. Kämpa! Stor kram

2011-12-16 @ 01:32:57
Postat av: isabel

Jag hoppas så innerligt att du blir författare en dag. För jag bara måste få läsa dina böcker.

<3

2011-12-30 @ 18:19:51
URL: http://boksnackis.blogg.se/
Postat av: Fia

<3

2012-01-16 @ 14:16:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0