[vanity]


läsarträff i vänersborghallå vet ni! ttela, tidningen jag skriver och bloggar för, har läsarträff på nordfeldts i vänersborg idag. hela haranget drar igång kl. 13, vilket följs av möten och pratstunder med reportrar, vår chefredaktör, sportchefen, oppositionsrådet Marie Dahlin (s), och så mig!
från och med 16.00 kommer ni kunna prata med mig om mode, sociala normer, krativitet, second hand, subkulturer, design, sömnad, bloggande, vintage, modevärldens komplexa ideal, och lite allt därtill. [är himla pirrig nu ska ni veta.]

så om ni befinner er i norra älvsborg och är sugna på att dricka lite kaffe, snacka ovanstående ämnen och träffa mig, kika förbi vettja!

puss.

[instängd]


att vakna av morgonljus.


kall hud och spets 1 år och 2 dagar [!]

och så har det gått ett år! [och två dagar.. men det hör lite till mig, att vara sen.]
så här
började allt, och efter 365 dagar sömnad och estetiskt kreerande har jag fått så sinnessjukt mycket fin respons jag aldrig kunnat föreställa mig. tusen, tusen tack alla ni fina.
här är, som utlovat, alla svar på era frågor från frågestunden.vad är det finaste som finns? alla kategorier?

hästar, bröst, lina scheynius fotografier, sex, att tänka "jag vill inte vara någon annanstans i hela världen än var jag är just nu", pappa. det här är också ganska fantastiskt. cheesy, visst. men ändå.

har du något favoritcitat?

carpe diem! haha nej men nä. men förkasta inte clyschorna, ibland kan de faktiskt ha en poäng. ibland inte. som carpe diem [man ska ju för tusan inte fånga dagen utan man ska ju låta dagen fånga en.]

vad inspirerar dig?
grymma människor [se bland annat bloggar nedan] och andra människor som verkligen brinner för något. kroppar och naturen är annars två väldigt viktiga beståndsdelar ur min inspirationsmapp.

samlar du på något?

inte direkt. vill försöka få en samling av gamla slitna klockor. armbandsur, vägg- och väckarklockor, fickur, you name it. annars har jag en grej för gamla kameror, fina böcker, pappas gamla svartvita fotografier och slitna plåtburkar.vad brukar du ha för inställningar när du fotar under skymning/kväll/i dunkla rum?
jag är inte jättehaj på kamerateknik och fotar oftast med ganska enkla inställningar. vilka jag använder beror lite på syfte. om jag är ute efter en festbild fotar jag antingen med vanlig blixt, och om jag vill ha ett estetiskt vackert kort försöker jag alltid fota utan blixt. den där extra känslan får jag till när jag redigerar bilderna i efterhand.

hur får du till den där romantiska touchen på dina bilder?

jag lägger på en uttoningsstil och lite olika filter, ökar ljussättningen och ökar färgbalansen lite mot rött ibland.

vad är ditt bästa tips för att på något sätt förgylla en grå tisdagsmorgon?

om man har tidsresurser, så alltså: frukost. laga världens brakfrukost. typ pankakor eller scones eller något annat festligt, utöver det vanliga. gå ut och ta en promenad och fota lite kanske. se på en bra film. rita lite. generellt att göra sådant man inte brukar göra på en vanlig grå tisdagsmorgon.

hur går det i göteborg?

det går fantastiskt. tyvärr hänger jag bara här på halvtid nu för att jag vikarierar i vänersborg en del. men jag är i varje fall här över helgerna, minst.
hur är det att ha två bloggar?
det är jättekul! jag är ganska kategoriserad av mig och vill gärna prägla mina olika forum med varsin nisch. då passar det perfekt att ha två bloggar, där jag på kallhudochspets kan sväva ut i foto, sömnad och andra inspirerande teman, medan spetsimperiet går mer åt det modejournalistiska hållet, samt lite om vad jag gör på min vardag.

vad gillar du för böcker,filmer, bloggar?

böcker: jag har ju blivit så sjukt dålig på att läsa det senaste alltså. men, det ska hända något. jag klarar inte riktigt av milda dramaturgier. svenska deckare tycker jag borde brännas på bål.

filmer: mycket fiktionellt och fantasifullt. som till exempel lemony snickets - a series of unfortunate events, wallace & gromit, being john malkovich, the eternal sunshine of the spotless mind och sånt. wes anderson samlade alster är fantastiska. sebbe, fish tank, man tänker sitt och farväl falkenberg är små mästerverk. worried about the boy finns det liksom inga ord för.
men, trots det finns det ingenting, ingenting, som slår the fantastic mr fox. [fråga mina kollektivvänner när jag en vecka i sträck inte kunde sluta lyssna på soundtracket.]

bloggar: jag läser ganska många bloggar, och alla har jag inte publicerade i länklistan för att de inte riktigt faller inom ramen för kall hud och spets. men, de bloggare/bloggerskor jag föjer och verkligen inspireras av och ser upp till, är
mrs wolf
elsa billgren
niotillfem
virag
matlagningsprogrammet
sgt salt
elinkan
arvida byström

hur kan du vara så duktig på att sy?
egentligen är tycker jag inte att jag är speciellt duktig på att sy, tekniskt sett. men det handlar väl om att våga följa sina visioner, våga ta ut svängarna och våga prova.följer du något särskilt på tv:n?
vi har ingen tillgång till TV i kollektivet, men jag tittar gärna på project runway om det skulle vara på.

har du någon kille?
nej.

har du några speciella drömmar?
mina drömmar består huvudsakligen av karriärsmässiga planer. inom de närmsta åren skulle jag vilja gå på textilfolkis och kanske på textilhögskola, och så vill jag självklart arbeta med något inom sömnad, mode och design. samtidigt är jag väldigt aktiv inom den journalistiska sektorn, och tänker att det är något jag alltid kan falla tillbaka på om sömnadsgrejen inte går som det vill.
annars har jag har en speciell sektion i min dagbok där jag noterar lite mindre, konkreta drömmar. till exempel:
- att lära mig prata franska
- att skaffa mig en hästgård
- att bli musikalartist
- att öppna ett eget fik
- att bo och jobba utomlands under en viss tid
- att skaffa mig hund
- att bli riktigt bra på att fotografera
- att besöka paris new york athen italien ryssland islandfavoritbok, har du någon sådan?
åh jag har aldrig riktigt kunnat släppa låt den rätte komma in.

hur ser en helt vanlig måndag ut för dig?
det är lite olika med tanke på att jag har ett ganska varierande dygnsschema/pendlar mellan två olika jobb/är näst intill arbetslös. men ganska random:

jag går upp förhållandevis tidigt, äter frukost, åker eventuellt till stadsbiblioteket med datorn i högsta hugg, planerar intervjuer osv., käkar, spånar artikelideér, kollar platsannonser och skickar eventuellt iväg någon ansökning, packar ihop runt fyra, kanske tar en kaffe med någon, kilar med treans spårvagn hem, väl hemma kanske jag städar/diskar/bloggar/jäser.

favoritlåt i hela världen?

men oj, måste jag välja? det finns ju så många som har gjort intryck, påverkat och betytt. men jag skulle väl huvudsakligen beskriva mig som en balladtjej. och ett genuint håkan-fan.

- samson
- det är så jag säger det
- för sent för Edelweiss

vilket är ditt absoluta favoritplagg? typ det där plagget du tar på dig när inget annat funkar liksom
det måste vara min lappade mockajacka med nitar. den tillsammans med mina glitterharems och pappas urgamla slitna boxarlinne.


[bild från april -10]

jag blev förvirrad nu. bor du i sthlm eller göteborg?

göteborg! jag flyttade från stockholm för snart ett år sedan.

vad är, enligt dig, det bästa med dig själv?

att jag alltid löser grejer. eller att jag iallafall alltid har inställningen att allting löser sig. och att jag kan vara ganska driven, tänkande och innovativ.

din guide på hur man tar sig ut till alla dina second-hand favoriter skulle sitta fint!

jag håller på att konstruera en fulländad second hand-guide över trollhättan, vänersborg och göteborg på min andra blogg, kolla in där! än är jag dock inte riktigt klar.

gillar du te?
ja! helst rooibos.

've you go' a light?
ya mon!

om du bara fick besöka en plats till i hela ditt liv, vilken skulle det bli?
jag skulle definitivt inte dra mig ut på en vild upptäcksfärd i asiens mörka djungel. antingen till vår gamla öde brandrestbelagda tomt, barndomshemmet där allt började, skulle vara fint om det slutade där också. eller hit. favoritplatsen på selringen.har för mig att jag läst att du frilansat för någon tidning, hur startar något sådant? är själv sugen, men hur börjar man utan någon vidare utbildning?

jag frilansar för vänersborg och trollhättans lokaltidning, ttela. det hela började hösten 2008, när de satte ut en annons i tidningen där de nämnde att de sökte nya deltagare till deras ungdomsredaktion. jag skickade in lite arbetsprover och blev antagen. jag var med under ett år, hade uppehåll under året jag spenderade i stockholm, och tog upp arbetet vid min hemkomst.

hur många kikar in här?
ungefär 100-150 unika besökare per dag.

har du alltid haft talang för att sy?

absolut inte! jag var hemsk på att sy när jag var yngre. om det är själva hantverket jag har en fallenhet är jag även tveksamt inställd inför, det är ganska ofta mina plagg får hållas ihop av säkerhetsnålar..

tips till någon som hemskt gärna vill kunna sy men inte har naturlig fallenhet för det?
jag tror att det mer handlar om ideer än just sömnaden. om man har en idé för ett bra plagg och man har ett grundmönster att utgå från är det ganska svårt att göra fel.
annars är det, som med alla andra saker, att bara öva öva öva. klipp och exprimentera med tyger du inte är så rädd om. när jag började med kall hud och spets, som ursprungligen egentligen bara var ett forum för att publicera de saker jag sytt, använde jag mig av ett tyg som jag egentligen tyckte var lite småtrist. jag satte saxen i det och bara gjorde - vilket i slutändan gav ett ganska lönsamt resultat.slutet.


[att föjla strömmen i det moderniserade samhällets kommersialiserade bild av kärleken:] happy valentine.morgon.huvudet fastnar och den enda trafiken mellan mig och omvärlden: frukost.
och ni! glöm inte bort frågestunden som håller slussarna öppna fram till tisdag.
puss.

att äntligen kunna vandra med bar hud över gräset [fast om än bara under två minuter.]den här klänningen sydde jag för ganska exakt två år sedan med veckat liv och vippig kjol och jag bara dör dör dör för att jag vill sy så mycket. liksom, nu när jag kan posera halvnaken i vår trädgård utan att frysa ihjäl mig. [i varje fall inte helt och hållet.]

den ungefär kanske bästa väggen som finns.

[getty-images, 1950's & 1980's]

att vara sjukt tillfreds med vardagen trots att man inte är så himla bra egentligen.


frågestund! ettårsdagen, till ära.

folk! jag vill tacka alla er fantastiska som följt min blogg under detta knappa året. trots att jag varit en ganska kass uppdatererska har jag fortfarande haft himla fina själar som ivrigt besökt denna smala inspirationsportal. om nio dagar har jag haft denna virtuella dagbok under ett år. därav skall jag följa en typiska blogg"grej" [enligt maria montazamis kassa resereklamsuttryck]: nu har jag en frågestund! vars svar jag publicerar just under själva ettårsdagen. så, snälla ställ alla möjliga sorters mer eller mindre kluriga funderingar ni har eller har haft angående mig, kallhudochspets eller alla världens möjliga under. GO!
puss.

RSS 2.0